Agenda Febrer 2010
DL DT DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Comparteix aquesta pàgina

del.icio.us Mister Wong! Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blinklist Enchilame
"EL BEMOLL DE L'OS": Encara que no ho sembli, la serra és un instrument
355 lectures, 0 comentaris
14/09/2009 a les 00:39

Doncs sí. Es tracta de la “serra musical” (el nom està treballat, eh?). I per utilitzar-la no s’han de serrar troncs de diversos tipus i gruixos, sinó que l’estri es toca a mode de violí. Aprofundirem una mica en el món d’aquest màgic instrument i parlarem dels “serristes” (suposo que es deuen dir així) més importants del món.


No sabem exactament qui va inventar, o millor dit, qui va ser el primer que va pensar que una serra es podia utilitzar perfectament per a fer música, però el cert és que les serres musicals s’han fabricat des de fa més de cent anys. A principis de la dècada del 1900, hi havia, com a mínim, deu companyies als Estats Units que en fabricaven. Aquestes serres anaven des de la més bàsica, feta d’acer, fins a peces mestres que incorporaven or i plata i que valien centenars de dòlars. Actualment, només tres companyies nord-americanes, una sueca i una francesa segueixen fabricant-ne.
En teoria, qualsevol serra pot ser “tocada”, tot i que actualment se’n fabriquen unes especials sense dents, que incorporen una nansa per facilitar l’acte de doblegar la làmina de metall, ja que es controla el to del so en funció de la curvatura i de la longitud de la làmina que es dexi vibrar.
La serra musical es va fer visible al gran públic de forma molt potent en l’edició 2007/08 del programa de cerca de talents britànic “Britain’s got talent”. El protagonista va ser Austin Blackburn, un jove de 22 anys que va pujar a l’escenari amb una serra i va tocar el tema “You raise me up”. A patir d’aquí, Blackburn es va fer força popular i va anar pulint la seva tècnica fins a convertir-se en un mestre de la serra. Des de llavors es concertista i actua arreu del món, sovint com a únic solista o acompanyat per un violoncel:Tres actuacións realment espectaculars. En la primera, Blackburn interpreta “Ave Maria” de Schubert:En aquesta, fa un duet amb el violoncelista Stjepan Hauser, tocant el clàsic napolità “O sole Mio”:En aquest cas, el duet el fa acompanyat pel pianista Peter Cowdrey i interpreta “O mio rabbino caro”, de Puccini:Un altre dels grans músics de serra és el japonès Sakita Hajime:Hem vist que amb la serra es poden aconseguir autèntiques delícies sonores, però una serra mal tocada pot produir sons realment fantasmagòrics, que és el que fa aquesta orquestra de serres intentant tocar “Somewhere over the rainbow”:

Albert Duran

Comentaris


Afegir Comentari
(Recorda que si ets un usuari registrat de terceravia, és millor que entris amb el teu nom i contrassenya a la web, abans de publicar cap comentari)


Col·labora:
Contacte:
(contractació)


2010 Tercera Via. Tots els drets reservats. Disseny web: Tercera Via | : | Manteniment Web: WEBfine