Agenda Febrer 2009
DL DT DC DJ DV DS DG
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 28  

“EL BEMOLL DE L’OS”: Beatbox, què ets capaç de fer amb la veu?
73 lectures, 0 comentaris
13/02/2009 a les 02:02

Des dels seus inicis fa 30 anys fins ara, el beatbox s’ha estès arreu del món i ha evolucionat fins a fer-nos conèixer habilitats insospitades: cantar una melodia i una base rítmica a la vegada, reproduir amb total exactitud tots els sons d’una bateria, imitar a la perfecció els efectes que els dj’s aconsegueixen amb l’scratch, etc. Tot això i més, de la mà dels millors beatboxers del món.


Quan parlem de beatboxing ens eferim a l’habilitat d’imitar sons amb la boca (principalment caixes de ritmes. És considerat per alguns com el cinquè element de la cultura hip-hop (els altres quatre són el rap, el breakdance, el graffiti i el dj), tot i que altres el consideren un “instrument” universal, sense estils adherits.
La idea del beatboxing és crear des de quelcom simple com beats, ritmes i melodies fins a imitacions d’instruments musicals, efectes especials o scratching, fins i tot creant cançons estructurades amb diversos patrons rítmics i/o melòdics.
El beatboxing va néixer als primers anys de la dècada dels 80. Als barris pobres de Nova York no hi havia radiocassettes ja que, a més de ser cars, pesavan molt. Com alternatia va sorgir el beatbox, habilitat que permetia fer una base rítmica en qualsevol lloc i en qualsevol moment. El beatbox va créixer ràpidament gràcies a tres personatges principals: Darren 'Buffy' Robinson, Doug E. Fresh y Biz Markie. A partir d’aquí, el betboxing s’ha estès arreu del món i ha evolucionat de múliples formes.
El 1999, el nortamericà Rahzel (conegut també com “The godfather of noyze” (“el padrí del soroll”), va treur el seu disc “Make the music 2000”, el primer disc íntegrament de beatbox. Aquest treball es va convertir en un referent per a molts beatboxers d’avui en dia gràcies a la famosa cançó “If yor mother only knew”, on va mostrar la seva habilitat per cantar i fer un ritme a la vegada, fet que ningú habia aconseguit fins llavors.
Actualment, les grans figures més reconegudes internacionalment són el ja esmentat Rahzel, l’anglès Killa Kela, el belga Roxorloops, el francès Eklips i l’australià Joel Turner. Veiem que són capaços de fer.
Rahzel, en una acuació al Red Bull BC One de 2005. A 7’19’’ comença “If your mother only know”.
Killa kela, produint tot el repertori de sons, efectes i ritmes que un dj pot aconseguir a la seva taula de mescles :Joel Turner, un autèntic ídol de masses a Austràlia:
Roxorloops, a qui també podriem anomenar “l’home bateria”. Aconseguix uns ritmes impossibles amb espectacles on sempre hi ha un toc d’humor. Fins i tot aconsegueix colar dues melodies del SuperMario Bros…
Eklips, que s’atreveix reinterpretant diversos temes famosos de house, tecno o hip-hop. Aconsegueix fer-te creure que estàs dins una discoteca:
I si algú encara s’està preguntant com ho fan per poder cantar i fer un ritme a la vegada, aquí teniu un petit tutorial per dominar l’ “If you mother only know” de Rahzel.Albert Duran

Comentaris


Afegir Comentari
(Recorda que si ets un usuari registrat de terceravia, és millor que entris amb el teu nom i contrassenya a la web, abans de publicar cap comentari)


Col·labora:
Contacte:
(contractació)


2009 Tercera Via. Tots els drets reservats. Disseny web: Tercera Via | : | Manteniment Web: WEBfine